Com sol dir un amic meu, "un viatge de 1.000 milles comença amb un sol pas". I us preguntareu, quins són els motius que porten a donar aquest pas? Són molts i no acabaria mai si els hagués d'esmentar tots. Però us diré el més important. La idea d'haver d'estar tota la vida preguntant-me què hagués passat si hagués anat a viure un parell d'anys a la Xina no la podia soportar. Oportunitats com aquesta només passen un cop a la vida, i no la vaig deixar escapar.

Sóc Nil Cabutí Borrell, un català que ara viu i treballa a Singapur i que va realitzar una doble titulació d'Enginyeria de Camins UPC - Tongji University a Shanghai entre el setembre del 2011 i l'agost del 2013. Aquí he deixat constància de les anècdotes, vivències i pensaments que em van envair al llarg dels dos anys tan intensos que vaig viure a Àsia, i també un resum de la tornada èpica en bicicleta des de Teheran a Barcelona. Asseieu-vos, relaxeu-vos, i disfruteu.

miércoles, 23 de enero de 2013

SHANGHAI TOWER

20.01.13


SHANGHAI. Aquest mati he anat a donar classe a la Priyanka, una noia de mare francesa i pare indi que viu a Lujiazui, a pocs minuts caminant del famos skyline de Shanghai. Aquestes son les vistes des del seu menjador:








Son espectaculars! I aixo que "nomes" viuen a la planta 39 de les 60 que hi ha al seu edifici...


Durant el cami de tornada cap al metro, a mes del magnific dia i del cel estranyament blavos, he gaudit de les fantastiques vistes de tres dels edificis mes alts d'Asia. Be, n'hi ha un que encara esta en construccio. Es tracta de la Shanghai Tower, que es va comencar a edificar a finals del 2008 i esta previst que estigui enllestida l'any vinent. D'aixo se'n diu rapidesa i efectivitat, no com en la Sagrada Familia de Barcelona...








La Shanghai Tower esdevindra l'edifici mes alt de Shanghai i el 3r mes alt del mon, amb una alçada prevista de 632 m. La torre estara organitzada en forma de nou edificis cilindrics aplilats uns sobre els altres, i tot tancat per la capa interna de la façana de vidre. Entre aixo i la capa exterior, que girara a mesura que puja, nou jardins interiors en els diferents nivells seran l'espai public pels residents de Shanghai. A mes, comptara amb la plataforma d'observacio no tancada mes alta del mon. 








Tal i com postula el seu dissenyador, la Shanghai Tower representara el futur dinamic de Xina. I es que a mes el seu disseny esta basat en els principis de la sostenibilitat. La forma de la façana de vidre sera capaç de reduir les carregues del vent contra l'edifici en un 24%, es a dir, que menys materials de construccio seran necessaris. Tambe, la caracteristica d'espiral recollira l'aigua de la pluja que s'utilitzara per l'aire condicionat i els sistemes de calefaccio. Finalment, les turbines de vent generaran energia suficient per tot l'edifici. Sera el primer rascacels de doble "pell" al mon, actuant com un "termo" per tal d'aillar-lo i estalviar energia. Aixi es com ha de quedar:






I aixi es com estava el dia 1 de setembre del 2011, quan vaig anar-hi per primer cop dos dies despres d'haver aterrat a Shanghai. Millor hauria de dir que aixi es com no estava, ja que amb prou feines s'intueixen les grues. Com han canviat les coses des d'aquell dia...i quantes experiencies separen aquell Nil de l'actual!




I aquest es el moment en que agafava el metro cap a casa, avui una mica mes animat. Des d'aqui vull donar les gracies a l'Oriol, el meu cosi, amb qui ahir vaig estar parlant despres de forca temps i em va animar molt. Molta sort els proxims 6 mesos a Suecia, crack!!


2 comentarios:

  1. uoooo!! :) quin detallasuu!!

    m'alegro que t'ajudés, ni que fos a canviar de xip una mica més ràpid del que segur que ja hauries fet per tu mateix!

    Una abraçada des de suècia!!

    ResponderEliminar
  2. Nil, quina passada! aquest edifici puja molt ràpid, i es molt interessant que l'arquitectura actual estigui mirant el futur tenint en compte la sostenibilitat energètica, el vent... ho trobo apassionant.
    Un petó

    ResponderEliminar