Com sol dir un amic meu, "un viatge de 1.000 milles comença amb un sol pas". I us preguntareu, quins són els motius que porten a donar aquest pas? Són molts i no acabaria mai si els hagués d'esmentar tots. Però us diré el més important. La idea d'haver d'estar tota la vida preguntant-me què hagués passat si hagués anat a viure un parell d'anys a la Xina no la podia soportar. Oportunitats com aquesta només passen un cop a la vida, i no la vaig deixar escapar.

Sóc Nil Cabutí Borrell, un català que ara viu i treballa a Singapur i que va realitzar una doble titulació d'Enginyeria de Camins UPC - Tongji University a Shanghai entre el setembre del 2011 i l'agost del 2013. Aquí he deixat constància de les anècdotes, vivències i pensaments que em van envair al llarg dels dos anys tan intensos que vaig viure a Àsia, i també un resum de la tornada èpica en bicicleta des de Teheran a Barcelona. Asseieu-vos, relaxeu-vos, i disfruteu.

sábado, 8 de diciembre de 2012

ZOMBIES???

08.12.12


SHANGHAI.




"Zombies" es la paraula que a vegades em ve al cap per expressar el comportament dels xinesos. No ho dic amb cap anim d'insultar ni amb to despectiu, pero a vegades no trobo cap altre adjectiu per descriure'ls. Quan agafo el metro, sovint em sento rodejat per una massa de gent sense anima absorbida per les pantalles dels seus iPhone's, iPad's o PSP's; als restaurants se'n veuen molts mes menjant sols que acompanyats; i al carrer cada dos per tres he de cridar l'atencio a algu per empanat. 




I no soc l'unic que pensa aixi. Quan contrasto aquesta opinio amb altres estrangers, tots estan d'acord, i alguns fins i tot la porten mes a l'extrem. No se si es que son masses, que la bombolla aillada en que els mante el Partit Comunista els hi ha afectat les neurones o que la radiacio solar incideix de forma diferent a la Xina, pero molts cops tinc la sensacio d'estar en una pel.licula rodejat de gent estranya que no es com jo. I de fet es la veritat, perque Europa es molt diferent d'Asia. 


Una altra caracteristica de la seva personalitat que em costa d'entendre es el grau d'infantilesa de molts d'ells, i sobretot elles. Moltes vegades et trobes amb dones de mes de 30 anys que sembla que en tinguin 13, tant per la forma de parlar, com pels temes de conversa, com pel seu llenguatge corporal. En fi, suposo que tot forma part de l'enorme diferencia cultural. I no vull que s'entengui aixo com una critica agressiva, perque es probable que ells, des del seu punt de vista, tambe ens vegin com uns essers estranys amb comportaments encara mes estrambotics.




Aquest es un exemple del grau de poca serietat que sovint veig pels carrers de Shanghai. Algu sap quin es exactament l'horari d'aquesta botiga???


2 comentarios:

  1. Nil,
    és molt bó el rétol de la botiga. Mentre estic escrivint estic rient.
    Si tens humor i ganes i estàs disposat a mantenir la calma, f´´es una ullada a algun resum de premsa sobre el nou atac del PP a Catalunya, apuntant aquest cas sobre la el català en l'ensenyament. Aquest cop dispara el ministre Wert. Després vés a dormir i quan despertis no creguis que ha estat un somni. és la realitat que vivim dia rera dia en aquesta terra de què vas partir fa un i any i escaig. Com han canviat le coses, com ha canviat el món amb permís dels cantants.
    Una abraçada i abriga't que arriba el fred.
    JoC

    ResponderEliminar
  2. Hola Nil des de Vilanova!!
    Aqui les noves tecnologies també estan "absorvint" a molts ciutadans, al tren i el metro cada cop són més els ciutadans aillats del món i també es veuen parelles joves dinant plegades a un restaurant i cadascú amb la seva pantalla del mobil!! ja tindràs oportunitat de comprobar-ho quan tornis!!
    Respecte a l´examen tenia clar que t´aniria bé, perque així t´ho havies proposat i quan un es proposa una meta i la treballa ho aconseguix i aquest és el teu cas, ara el següent nivell!!
    L´anecdota de l´ensarronada divertida i amb bon final!! que siguis capaç d´explicar-la i poder-ne fer mofa després d´un temps és senyal de maduresa i salut!! jaja!! Santa inocència!!!ahhh i l´Alejandro molt hàbil amb la idea del banc!!!
    Fins la propera Nil i que el fred et mantingui ben actiu!!
    Eva Cabutí

    ResponderEliminar