Com sol dir un amic meu, "un viatge de 1.000 milles comença amb un sol pas". I us preguntareu, quins són els motius que porten a donar aquest pas? Són molts i no acabaria mai si els hagués d'esmentar tots. Però us diré el més important. La idea d'haver d'estar tota la vida preguntant-me què hagués passat si hagués anat a viure un parell d'anys a la Xina no la podia soportar. Oportunitats com aquesta només passen un cop a la vida, i no la vaig deixar escapar.

Sóc Nil Cabutí Borrell, un català que ara viu i treballa a Singapur i que va realitzar una doble titulació d'Enginyeria de Camins UPC - Tongji University a Shanghai entre el setembre del 2011 i l'agost del 2013. Aquí he deixat constància de les anècdotes, vivències i pensaments que em van envair al llarg dels dos anys tan intensos que vaig viure a Àsia, i també un resum de la tornada èpica en bicicleta des de Teheran a Barcelona. Asseieu-vos, relaxeu-vos, i disfruteu.

jueves, 12 de enero de 2012

GANBEI

12.1.12

SHANGHAI. Escric aquestes linies no al 100%, despres d'arribar d'un sopar amb el meu tutor i els seus alumnes, per desitjar-nos un bon any nou xino (aquest any cau en 23 de Gener). En aquesta epoca els xinos tornen al seu poble natal, i per aixo celebren el que a Barcelona seria el sopar de Nadal. Aquest es el meu tutor fent el discurs abans de menjar.


Quan el sopar ha acabat, han comencat els brindis. La xinesa es una cultura de tradicions, i per mostrar respecte els xinos s'aixequen i van a la taula del seu professor a proposar-li un brindis. I aquest brindis ha de ser necessariament amb alcohol.


I despres dels brindis amb els professors han arribat els brindis entre els estudiants. N'hi havia tres que s'han graduat avui mateix, i estaven totalment euforics. Una altra peculiaritat de la cultura xinesa es la del "Ganbei", que en xines significa "beure tot el got". Quan un xino, en un ambient distes com el d'aquest sopar, et proposa un Ganbei, no li pots dir que no, ja que es considera una falta de respecte pitjor que un insult. I obviament els Ganbei's es fan amb cervesa o altres tipus d'alcohol.

Es molt gracios perque a mesura que passen els minuts, cada cop queden menys xinos, i es que com que no poden dir que no, posen una excusa per marxar quan ja no s'aguanten drets, i aixi mantenen la dignitat. Aixo mateix es el que he fet jo, ja que per ser l'unic occidental, tots els xinos volien fer Ganbei amb mi...Si no hagues marxat ara mateix estaria al terra.

Ganbei!!


Tambe hi havia regals, que eren molt "xinos" per dir-ho d'alguna manera. Podien tocar tres coses: o un termometre, o unes tisores de tallar ungles o un disc dur extern per l'ordinador. Obviament, el disc dur era el que volia tothom, pero nomes n'hi havia tres. El meu company Qin ha sigut un dels afortunats.


2 comentarios:

  1. Ganbei Nil!
    Quan vingui per aquí ja farem la copa.
    Abraçada!
    JoC

    ResponderEliminar
  2. :):):) Nil, he rigut, t'imagino allà... les fotos genials!
    Fins molt poc
    Un petó
    Lou

    ResponderEliminar