Com sol dir un amic meu, "un viatge de 1.000 milles comença amb un sol pas". I us preguntareu, quins són els motius que porten a donar aquest pas? Són molts i no acabaria mai si els hagués d'esmentar tots. Però us diré el més important. La idea d'haver d'estar tota la vida preguntant-me què hagués passat si hagués anat a viure un parell d'anys a la Xina no la podia soportar. Oportunitats com aquesta només passen un cop a la vida, i no la vaig deixar escapar.

Sóc Nil Cabutí Borrell, un català que ara viu i treballa a Singapur i que va realitzar una doble titulació d'Enginyeria de Camins UPC - Tongji University a Shanghai entre el setembre del 2011 i l'agost del 2013. Aquí he deixat constància de les anècdotes, vivències i pensaments que em van envair al llarg dels dos anys tan intensos que vaig viure a Àsia, i també un resum de la tornada èpica en bicicleta des de Teheran a Barcelona. Asseieu-vos, relaxeu-vos, i disfruteu.

lunes, 4 de junio de 2012

LA RUTA DEL BACALAO

04.06.12

SHANGHAI. Es dissabte o diumenge, al voltant de les dues del migdia. Despres d'una intensa nit de festa o d'interessants converses al sofa fins a altes hores de la matinada, els gorrions del pis de Renmin es disposen a alcar el volt. Uns mes rapid que altres, tot s'ha de dir. Jo sempre soc el que em desperto primer, pero ja em va be perque aixi puc passar revista al mail, Facebook, diaris esportius, etc.

Un cop dutxats i pentinats, el Santi, l'Adria i jo iniciem l'anomenada "Ruta del Bacalao". Simplement es tracta d'un recorregut que hem dissenyat pel barri en que depenent dels anims amb que ens llevem parem a un lloc o un altre per menjar. Aixo si, les opcions d'on acabar a omplir la panxa SEMPRE son sobre la ruta, mai fora d'ella.

A continuacio ve un petit reportatge fotografic d'aquesta ruta, des de que sortim de l'edifici fins que arribem al desti final. Tot s'inicia a les portes del complex de 7 edificis on vivim...






Que passa Clint!!! Aquest home que veieu aqui es un dels grans. Es el guardia que es troba a l'entrada del complex, i es un tiu entranyable. Encara que no ho sembli, te 60 anys, i sempre que em veu se'm posa a parlar pels descosits. A vegades diu coses molt estranyes, com per exemple que li tradueixi frases del xines a l'angles tals com "Puc venir a la festa universitaria?" o "Estudies o treballes?". Com deia, un crack!! Ah, l'hem batejat com a Clint Eastwood per la seva semblanca amb l'actor i director de cine quan posa els ulls axinats - mes del que ja els te -, com quan mires el Sol.


Un cop a Renmin, comenca l'aventura pels carrers de Shanghai...


L'Adria animant les motos i cotxes que continuament passen en totes direccions i sense cap mena d'ordre. El barri es el barri!! I s'ha de potenciar i cuidar!



El Manolo, el Pedro i el Nacho arreglant el mon a peu de carrer. No escatimeu eh!



Superada la primera part de la ruta, aqui passem pels camps de basquet del guetto, on Yao Ming va formar-se com a jugador. La veritat es que s'hi veuen jugadors amb talent de tant en tant.


Una mica mes endavant, arriba l'hora de creuar l'autopista. Sense cap mena de pudor, avancem com podem, com uns xinos mes, com si no hi hagues semafor.




Una de les nostres parades preferides sobre la ruta: el Da Vinci. Aqui hi fan uns espaguetis amb una salsa de marisc increibles. Per 3 euruuuus!! La nota negativa: la rata enorme que un dia vam veure-hi darrere la maquina d'aire condicionat, a l'interior del local.






Finalment, a l'interior de Raffles City, punt clau de la ruta. A la planta 6 d'aquest centre comercial hi ha una gran quantitat de llocs per menjar. Aquesta foto pujant amb l'ascensor es la meva preferida. M'agrada posar-me aixi mentre pujo per veure tota l'activitat que es mou al meu voltant.


Cococurry!! Una ruta del bacalao no es completa si no finalitza al Cococurry, una cadena de restaurants on hi fan una gran varietat d'arrossos amb curry.



Les vistes a People's Square amb el menu del lloc. Al fons, Mordor, el meu edifici preferit de tot Shanghai. Al mig de les punxes del triangle que s'hi forma a dalt, hi ha una especie de lluna que de nit s'il.lumina: es l'ull de Sauron, que ho controla tot.



Com sempre, tot i demanar-me d'entrada el plat gran d'arros, l'Adria sempre m'acaba cedint part del seu. Ai el dia que deixi de fer esport! Espero que mai arribi a passar.



Ja de tornada, habitualment fem parada a la pastisseria de la galeta - batejada aixi pel ninot en forma de galeta que hi ha a l'entrada -. Sempre quedara per la historia la primera vegada que vam anar-hi, on vaig dirigir-me a una dependenta amb la safata en comptes d'anar a la zona de pagar. Ella es va quedar atrapada pensant-se que li estava oferint el Donut a ella, en comptes de voler-lo per mi.

PD. Al Montsia hi ha una olivera de 627 anys.

4 comentarios:

  1. Hola Nil, m'agrada veure la teva ruta, no tinc cap dubte que us sabeu cuidar! però no he entès la PD i la olivera...
    Un petó
    Lou

    ResponderEliminar
  2. Nil,
    aquesta ruta no la vàrem fer quan estàvem per aquí, malgrat que alguns llocs que cites em són familiars.
    El que no entenc és com no està incorporat el Moro. Suposo que estarà inclòs en algun altre tour d'aquesta guia turística que tan bé estàs elaborant.
    En qualsevol cas i després d'aquest relat tan ben documentat, no tinc cap dubte que el podrem fer plegats ben aviat. Pel dia que ho fem, si-us-plau, demana als de Da Vinci que tornin a posar la rata.
    Molts records de Les Corts a Renmin i els gorrions que hi habiten.
    JoC

    ResponderEliminar
  3. Ah, i m'he deixat de dir-te que, com la Lou, estic encuriossit per l'olivera del Montsiá.
    Amb la Lou tenim el record d'una excursió de joventut on vàrem veure una olivera centanària, crec que més vella que aquesta. Però estava a Rupià, al Baix Empordà.
    Suposo que com ja va sent el teu estil literari, dintre d'unes setmanes en tornaràs a fer referència i n'explicaràs el desenllaç.
    JoC

    ResponderEliminar
  4. Sempre és un plaer caminar per la ruta del bacalao, bacallà o inclus brandada. Des de Renmin fins a Mordor, com 3 integrants més de la companyia de l'anell, anem fent ruta mentre vivim aventures pel nostre preuat barri. Es podrien explicar moltes coses, però les paraules no poden descriure la sensació d'estar fent barri. La gent, els comerços, la diversitat de cases i colors, i inclus els olors penetrants li donen un significat especial a aquesta la nostra ruta. Aquí hem conegut personatges entrenyables com en Balú, aquí ha nascut i ha crescut la banda del platan, aquí hem tingut conflictes, però també moments graciosos, en fi, és la nostra ruta.

    PD: molta olivera i molta oliva pel Montsià

    by Renminem, un dels mosqueters

    ResponderEliminar