Com sol dir un amic meu, "un viatge de 1.000 milles comença amb un sol pas". I us preguntareu, quins són els motius que porten a donar aquest pas? Són molts i no acabaria mai si els hagués d'esmentar tots. Però us diré el més important. La idea d'haver d'estar tota la vida preguntant-me què hagués passat si hagués anat a viure un parell d'anys a la Xina no la podia soportar. Oportunitats com aquesta només passen un cop a la vida, i no la vaig deixar escapar.

Sóc Nil Cabutí Borrell, un català que ara viu i treballa a Singapur i que va realitzar una doble titulació d'Enginyeria de Camins UPC - Tongji University a Shanghai entre el setembre del 2011 i l'agost del 2013. Aquí he deixat constància de les anècdotes, vivències i pensaments que em van envair al llarg dels dos anys tan intensos que vaig viure a Àsia, i també un resum de la tornada èpica en bicicleta des de Teheran a Barcelona. Asseieu-vos, relaxeu-vos, i disfruteu.

jueves, 17 de mayo de 2012

CLASSES EN XINGLISH

17.05.12

SHANGHAI. De les classes que no son de llengua xinesa, es a dir, les del Master de Camins, em quedo amb la mescla d'idiomes amb que son impartides: xines i angles. Tot i que en principi haurien de ser en angles 100%, tant pel professor com pels alumnes logicament es molt mes facil la llengua asiatica i, per tant, acaben resultant en una classe bilingue.


Aquest es Weimin Ye, el meu tutor i alhora professor de "Groundwater dynamics". Com s'observa, tot i que l'explicacio general la faci en angles, continuament fa clarificacions en xines - tant orals com a la pissarra - i les diapositives acostumen a ser bilingues.

Pel que fa al nivell d'exigencia academica, puc assegurar que es inferior al de Barcelona. Pero no em sorpren que sigui aixi. Pel que he sentit tant de professors de Tongji com de companys d'estudis, el nivell de Camins a la UPC es forca alt. I ja em diras tu de que serveix dedicar-li 5 anys a Barcelona tal com esta el pati. Segons em va informar recentment el meu pare despres de documentar-se amb dades oficials, l'atur a Catalunya del gremi d'Enginyers de Camins es del 19%...Com per no tornar mai!


Aquesta es una de les pistes de tennis de Tongji. Precisament, aquests quatre caracters xinesos signifiquen "Universitat de Tongji".

No negare pas que cada vegada que passo pel seu davant i veig a xinos jugant-hi, no em venen records d'entrenos, partits, alegries, decepcions, eufories, patiments, entrenadors, companys, rivals...I es que, encara que sembli que nomes m'hagi dedicat a la bici, van ser moltissimes hores dedicades a aquest meravellos esport abans de deixar-lo de la nit al dia quan ja no tenia il.lusio per seguir...

1 comentario:

  1. Nil,

    fer classes d'enginyeria en Xinenglish aporta coneixement, lingüístic, tècnic i cultural segur.

    haver triat fer camins i haver sofert la exigencia de la UPC en els tres cursos que vas fer a BCN no és cap error, ans al contrari el valor afegit i potencial que has adquirit el tens a dins i perdura malgrat la situació conjuntural d'atur del nostre pais,

    el tennis que vas practicar a alt nivell en la teva infància i adolescència saps prou bé que et va servir per fer el pont cap l'atletisme primer, i el ciclisme després, ambdues també a alt nivell.

    per comparació no triïs la pérdua d'il.lusió com element comú del que et va passar amb l'esport amb el que et passa ara; jo en triaria les oportunitats que et va donar.

    Pot semblar reiterariu però en Guardiola també s'ha buidat i segur que ens sorpren en alguna nova emprenedoria.

    JoC

    ResponderEliminar