Com sol dir un amic meu, "un viatge de 1.000 milles comença amb un sol pas". I us preguntareu, quins són els motius que porten a donar aquest pas? Són molts i no acabaria mai si els hagués d'esmentar tots. Però us diré el més important. La idea d'haver d'estar tota la vida preguntant-me què hagués passat si hagués anat a viure un parell d'anys a la Xina no la podia soportar. Oportunitats com aquesta només passen un cop a la vida, i no la vaig deixar escapar.

Sóc Nil Cabutí Borrell, un català que ara viu i treballa a Singapur i que va realitzar una doble titulació d'Enginyeria de Camins UPC - Tongji University a Shanghai entre el setembre del 2011 i l'agost del 2013. Aquí he deixat constància de les anècdotes, vivències i pensaments que em van envair al llarg dels dos anys tan intensos que vaig viure a Àsia, i també un resum de la tornada èpica en bicicleta des de Teheran a Barcelona. Asseieu-vos, relaxeu-vos, i disfruteu.

lunes, 19 de noviembre de 2012

RELLEU DE PODER A LA XINA

19.11.12


SHANGHAI. Durant aquesta setmana que he estat a Filipines, Xina ha patit un relleu en la seva estructura de poder. La nova cupula xinesa, formada per set homes de tall conservador, es una clara aposta pel continuisme. Aquest en sera el seu nou maxim dirigent, Xi Jinping:




En els ultims dies he llegit noticies sobre aquest relleu politic, i m'ha sorpres el que es diu sobre els set membres del comite permanent del politburo, principal organ executiu del Partit Comunista Xines. Son politics que han accedit a dalt de tot per tres motius. Primer, perque han complert amb la feina que se'ls havia encarregat en les missions anteriors. Segon, perque han sabut tenir aliances. I tercer, perque no destaquen. Aquest ultim element es mes important del que sembla, i podria haver jugat un paper fonamental en la defenestracio de Bo Xilai, inicialment candidat a aquest reduit grup de l'elit comunista. 


La nova direccio del Partit comenca ara un mandat de deu anys amb el repte de continuar el desenvolupament economic enmig de la crisi economica global. Son molts els problemes que hauran d'afrontar: el model de creixement - no poden continuar depenent de les exportacions -, les desigualtats socials, el control de la demografia, la contaminacio, la corrupcio, etc. 


Per mi, la corrupcio a Xina es el principal entrebanc que han d'erradicar els nous liders xinesos. Estic totalment d'acord amb la frase lapidaria que el president sortint Hu Jintao va pronunciar abans de traspassar el poder: "si no sabem afrontar be el problema de la corrupcio, sera fatal per al partit i pot provocar el seu enfonsament, i el de tot l'Estat".




En la meva opinio, a Xina l'unic que li queda de Comunisme es l'estructura de poder. El pais esta avancant clarament cap al model de Singapur, del qual no soc cap expert, pero que m'atreviria a definir com una dictadura de lliure mercat. 


Espero que el senyor Xi Jinping i els seus colegues facin el que cal fer. El mon esta a les seves mans...


1 comentario:

  1. Hola Nil des de Vilanova!!
    Llegint la teva darrera entrada al blog m´has recordat a l´Helena , la meva filla que esta estudiant ciències polítiques!! una bona reflexió, la corrupció ho embruta tot i genera un sentiment de desconfiança cap a l´ administració pública que no fa cap favor als que defensem i creiem amb els drets socials.
    Aqui estem a la recta final de la campanya electoral diumenge ens toca exercir el nostre dret de vot!!
    Arreveure,
    Eva Cabutí

    ResponderEliminar